En enkel jämförelse mellan att semestra med husvagn och att köra husbil

Vilket är bäst, husvagn eller husbil? Vi har hyrt en husvagn (Solifer 500 -86) och en husbil (Riviera -99). Vår (lilla) erfarenhet:

Sammanfattning

En husbil är dyrare, obekvämare att köra och har (troligen) usel krocksäkerhet, men jag själv skulle ändå föredra friheten med en husbil framför en husvagn. Men (ännu) har vi inte köpt någon utan hyr bara vid behov.

Krocksäkerhet

Husbil har troligen klart sämre säkerhet, speciellt för "baksätespassagerarna". Bara på de senaste årsmodellerna har det blivit vanligt med ABS-bromsar och kanske ESP. Framsätesåkarna har väl någorlunda krocksäkerhet med krockkuddar mm. men det är stor risk att det finns diverse attiraljer liggande i husdelen som kommer farande med skadlig fart vid en krock.

För övriga passagerare är det troligen värre. Jag har inte sett något krocktest av husbilar, men jag har svårt att tro att de är särskilt krockoptimerade jämfört med vanliga bilar där detta är ett viktigt försäljningsargument. Dels är antagligen karossen inte konstruerad för krocksäkerhet, dels ligger det antagligen prylar lite överallt i husbilen som far omkring vid en krock, dessutom sitter passagerarna oftast mittemot varandra med ett bord emellan (gärna där det ligger böcker eller annat) vilket jag skulle tro inte blir så lyckat vid en krock.

Körkomfort

En bil har ofta en massa bekvämligheter som luftkonditionering, farthållare, ställbar ratt, elektriska fönsterhissar mm. som inte är lika vanliga på husbilar. Vidare är bilen är oftast tystare och har skönare körställning. På nyare husbilar är skillnaden troligen betydligt mindre. På plussidan kan det vara lite spännande att köra en husbil ibland. För passagerarna kan det också vara positivt att ha mer luft runt sig och att kunna gå och kissa eller ta sig lite mat när man har lust och utan att behöva stanna bilen.

Prestanda

En bil med husvagn får inte köra snabbare än 80 km/t men många kör nog lite snabbare medan en husbil får köra som en bil utan kärra. Däremot är min erfarenhet att bränsleförbrukningen ökar i rask takt om man kör fortare än typ 90 km/t, så i praktiken blir fartskillnaden kanske inte blir så stor. Accelerationen skiljer sig mycket både mellan olika bilar och olika husbilar. En gammal husbil gick nog inte så fort men en nyare med en stor dieselturbo kan vara rätt så pigg. På samma sätt är förstås en redan trött bil som ska dra på en tung husvagn inte så spännande medan en motorstark bil med en lättdragen husvagn efter kan fara iväg rätt bra.

Kostnad

En husbil är kanske mellan 2-3 gånger så dyr som en husvagn av mostvarande ålder. Eftersom den dessutom är mer komplicerad borde man räkna med kortare livslängd, och dyrare underhåll. Besiktningskostnaden är väl närmast försumbar medan försäkring och bilskatt på totalt kanske 6.000:-/år tillkommer för husbilen ävenom man förstås kan ställa av den om man inte vill använda den på ett tag. Totalt kanske man kan räkna med en årskostnad på sådär 10.000:-/år för en husvagn och 35.000:-/år för en husbil, plus rörliga kostnader.

Att hyra en husvagn kan kosta typiskt 2.000:- - 5.000:-/vecka medan en husbil kan kosta 5.000:- - 11.000:-/vecka under högsäsong.

Användning

Det mest naturliga sättet att använda en husvagn är nog att ta med den och ställa den på en campingplats. Sedan gör man utflykter därifrån ett tag tills det är dags att flytta till en ny camping. Ett alternativ är att ställa den någonstans och sedan komma tillbaka år efter år. En husbil kan man också köra från camping till camping, men även köra runt tills det är dags att stanna då man t.ex. kan övernatta vid en badplats eller annat. Min erfarenhet är att man kan klara sig runt fyra dagar innan det är dags att tömma spillvatten och toalett och fylla vatten, tex. på en camping. Husbilar brukar heller inte så ofta ha förtält utan bara markis vilket passar bättre vid korta stopp, samtidigt som det kan vara besvärligt att packa in allt pick och pack om man bor på en camping och vill ta en tur. Alltså - en husvagn passar bättre för ett planerat semesterfirande med det sociala liv som hör till campingar medan en husbil passar bättre för spontana ensamvargars kringflackande :-). På senare årsmodeller av husvagnar finns också spillvattentankar mm. så de kan användas på motsvarande sätt, men de tycks ha mindre tankar och alltså inte klara sig lika länge innan de måste tömmas/tankas.

En annan fördel med husbil är att man där alltid är i samma utrymme medan man med husvagn byter "lokal" när man tex. stannar och ska äta mat.

husvagn husbil